Thornerzeilclub heeft niet alleen goede zeilers…….

Woensdag ochtend 14 juli stuurde Jos Janssen de 1e waarschuwing dat de aanhoudende regen tot een zeer snel stijgende Maas zou leiden. Onmiddellijk heeft Hennie een calamiteiten app gemaakt. Vervolgens zijn alle walboot-eigenaren gewaarschuwd en de zelfde avond heeft Marnik een ploegje bij elkaar gehaald en de walboten naar een hoger niveau gesleept. Later heeft Magda met hulp de laatste boten nog op de parkeerplaats gezet. Dat was net op tijd want donderdag stond het blank.

De waterstand verwachtingen zouden buitengewoon hoog zijn. Het risico zou zijn dat de meerpalen van de haven niet hoog genoeg zouden zijn. Geen nood Hennie en Gerard hebben direct een oplossing verzonnen en uitgetekend.

Vrijdag s’ochtends vroeg zijn materialen gehaald en kwam een ploeg van circa 15 zeilers naar club gestroomd. Dat gold ook voor het Maaswater. Op de meerpalen was er nog maar 1m over. Om 16 uur werd de hoogste stand van het water verwacht. Bij overschrijding van die meter zouden alle steigers met boten en al loskomen en met de stroom mee gaan.

Er werd hard gewerkt. Om 13.45 uur was het tijd voor de lunch, verzorgd door Toos en Kitty. De werkzaamheden waren toen nagenoeg klaar. Nu afwachten wat het Maaswater verder doet.

Zo zie je maar onze leden zijn van alle markten thuis.

Op foto 6 zie je hoe het water van de Maas al over de Koningssteen komt.
Tekst: Carl-Mart
Foto’s: Jeannet